Ons lichaam is onbewust altijd in beweging. Denk alleen al aan de doorgaande bewegingen van hart en longen. Ook hoe jij zelf beweegt, wordt onbewust beïnvloed door activiteiten, (levens)gebeurtenissen en emoties



Aandacht voor onopgemerkte signalen
Wat roert je? Wat laat jouw hart sneller kloppen? Wat beneemt jou de adem? Stap je over een figuurlijke drempel of word je teruggetrokken? Het lichaam reageert op elke situatie met veranderende lichaamsspanning, een aanpassing in houding of door beweging.


Die lijfelijke reacties zijn we ons lang niet altijd bewust. Ons hoofd heeft de neiging om bezig te zijn met dat wat komt of dat wat was. Maar dat wat er ís, dat weet je lijf en kan zich uiten in pijn, ongemak, bewegingsbeperking, onrust, stress, vermoeidheid of spanning.


Aandacht voor die signalen van het lichaam in combinatie met gerichte training, versterkt het lijf vanuit de kern. Waardoor jij veerkrachtig kan meebewegen met de uitdagingen van alledag.




'Een brok in de keel...'
Lichaam en geest vormen een onlosmakelijke eenheid. Uitspraken als ‘jezelf in bochten wringen’, ‘over iets heen stappen’, ‘het hoofd laten hangen’, ‘op je tenen lopen', 'een brok in de keel hebben’ of 'iets wegslikken'…, kennen we allemaal. En we kennen ook allen het gevoel dat daarbij past. 


Bewegingservaringen, emotionele ervaringen en wat we hebben geleerd, laten allemaal hun sporen na in ons lijf.  Er bestaat een sterke samenhang tussen denken, ervaren en bewegen. Het lijf weerspiegelt hoe we ons voelen, het laat onze ‘staat van zijn’ zien. Anders gezegd: het lichaam laat het zien, vertelt het wanneer er sprake is van mentale disbalans. Omgekeerd kan een disbalans in het lijf (pijn of ongemak) ook effect hebben op hoe we ons voelen.

In onze training en coaching richten we ons gelijktijdig op beide zijden van de balans: fysiek en mentaal.
 



 

Het lijf past zich aan
Het myofasciale systeem in het lichaam, het spierbindweefsel, reageert op emoties en ervaringen. Elke situatie verandert onze lichaamsspanning en leidt, vaak onbewust maar zichtbaar, tot aanpassing van houdings- en bewegingsgedrag. 


Die verandering in houdings- en bewegingsgedrag is eveneens een prikkel voor het bindweefsel om te reageren. Als het lijf langdurig moet reageren op situaties waarin stress en spanning de boventoon voeren, kan dat leiden tot fysiologische veranderingen in het lichaam. Wat weer leidt tot extra spanning en gevoelens van onbehagen. Lijf en geest raken verstrikt in een vicieuze cirkel waardoor fysieke en mentale klachten langdurig of zelfs chronisch kunnen worden.


Doorbreken van patroon

Dit patroon kan worden doorbroken door bewustwording van ons lichaam te vergroten en te leren welke signalen ons lijf afgeeft. Om opgebouwde spanning te kunnen loslaten en bewegingsmogelijkheden te kunnen terugwinnen, is het van belang de keten waarin lijf en geest zijn verbonden te versterken. Wie zijn lijf beter leert kennen en leert hoe je de bewegingsvrijheid vergroot, zal ook mentaal stappen in de goede richting zetten.

Door te focussen op bewegen vanuit gemak en plezier ontstaat letterlijk meer beweegruimte. En in figuurlijke zin meer innerlijke ruimte: rust en vrijheid om te doen waar jouw hart sneller van gaat kloppen en waar jij energie van krijgt. 



Aanpak